Tuesday, 12 November 2013

Beribu-ribu Rumah yang dimusnahkan selepas Typhoon SUPER Haiyan mendera bandar Tacloban, tengah Filipina . . .

TOP NEWS Photos: Pandangan udara sebuah bandar pantai, dilanda Typhoon super Haiyan, di wilayah Samar di tengah Filipina November 11, 2013. Mimpi terselamat Typhoon super Haiyan yang melanda tengah Filipina membunuh kira-kira 10,000 orang merayu untuk bantuan dan dijerap untuk makanan, air dan perubatan pada hari Isnin, mengancam untuk mengatasi tentera dan sumber menyelamat. REUTERS/Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Pandangan udara kemusnahan Typhoon super Haiyan di bandar pantai Hernani di wilayah Samar di tengah Filipina November 11, 2013. Mimpi terselamat daripada taufan super yang melanda tengah Filipina membunuh kira-kira 10,000 orang merayu untuk bantuan dan yang dijerap untuk makanan, air dan perubatan pada hari Isnin, mengancam untuk mengatasi tentera dan sumber menyelamat. REUTERS, Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)


TOP NEWS Photos: Pandangan udara kemusnahan Typhoon super Haiyan yang ia didera sebuah bandar di wilayah Samar di tengah Filipina November 11, 2013. Mimpi terselamat daripada taufan super yang melanda tengah Filipina membunuh kira-kira 10,000 orang merayu untuk bantuan dan dijerap untuk makanan, air dan perubatan pada hari Isnin, mengancam untuk mengatasi tentera dan sumber menyelamat. REUTERS, Erik De Castro (PHILIP-PINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penduduk berrehat di bawah sebuah kapal kargo yang terdampar 4 hari selepas taufan super Haiyan melanda bandar Anibong, bandar Tacloban, tengah Filipina 11 November, 2013. Mimpi terselamat daripada taufan super yang melanda tengah Filipina membunuh kira-kira 10,000 orang merayu untuk bantuan dan yang dijerap untuk makanan, air dan perubatan pada hari Isnin, mengancam untuk mengatasi tentera dan sumber menyelamat. REUTERS, Romeo Ranoco (PHILIPPINES - DISASTER MARITIME ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Pandangan udara kemusnahan super Typhoon Haiyan selepas didera wilayah Samar di tengah Filipina November 11, 2013. Terselamat mimpi Typhoon super Haiyan yang melanda tengah Filipina membunuh kira-kira 10,000 orang merayu untuk bantuan dan dijerap untuk makanan, air dan perubatan pada hari Isnin, mengancam untuk mengatasi tentera dan sumber menyelamat. REUTERS, Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Pandangan udara kemusnahan pokok kelapa digulingkan pada Typhoon super Haiyan di wilayah Samar di tengah Filipina November 11, 2013. Mimpi terselamat daripada taufan super yang melanda tengah Filipina membunuh kira-kira 10,000 orang merayu untuk bantuan dan dijerap untuk makanan, air dan perubatan pada hari Isnin, mengancam untuk mengatasi tentera dan sumber menyelamat. REUTERS, Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Pandangan udara runtuhan rumah2 selepas kemusnahan Typhoon super Haiyan di Tacloban bandar di tengah Filipina November 11, 2013. Mimpi terselamat Typhoon super Haiyan yang melanda tengah Filipina membunuh kira-kira 10,000 orang merayu untuk bantuan dan dijerap untuk makanan, air dan perubatan pada hari Isnin, mengancam untuk mengatasi tentera dan sumber menyelamat. REUTERS, Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Beribu-ribu rumah yang dimusnahkan selepas Typhoon super Haiyan mendera bandar Tacloban, tengah Filipina November 10, 2013. Salah satu ribut yang paling kuat pernah dicatatkan membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang di tengah Filipina, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Ahad, dengan ombak besar menyapu dari keseluruhan kampung pantai dan menghancurkan kota utama di rantau ini. Super taufan Haiyan memusnahkan kira-kira 70 hingga 80% peratus daripada kawasan di jalan kerana ia mengoyakkan melalui wilayah Leyte pada Jumaat, kata Ketua Polis penguasa Elmer Soria. Sebagai pekerja penyelamat bergelut untuk mencapai kampung yang dilanda di sepanjang pantai, di mana kematian adalah seperti belum diketahui, mangsa ‘foraged’ untuk makanan sebagai bekalan berkurangan atau mencari kehilangan orang tersayang. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY ENVIRONMENT– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Mangsa2 tinggal di rumah mereka yang rosak selepas Typhoon super Haiyan mendera bandar Tacloban, tengah Filipina November 10, 2013. Salah satu ribut yang paling kuat pernah dicatatkan membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang di tengah Filipina, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Ahad, dengan ombak besar menyapu dari keseluruhan kampung pantai dan menghancurkan kota utama di rantau ini. Taufan Super Haiyan memusnahkan kira-kira 70 hingga 80% peratus daripada kawasan di jalan kerana ia mengoyakkan melalui wilayah Leyte pada Jumaat, kata Ketua Polis penguasa Elmer Soria. Sebagai pekerja penyelamat bergelut untuk mencapai melanda kampung di sepanjang pantai, di mana kematian adalah seperti belum diketahui, mangsa foraged untuk makanan sebagai bekalan berkurangan atau mencari kehilangan orang tersayang. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - Tags: DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY ENVIRONMENT – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Mangsa ribut berjalan di bawah post elektrik jatuh selepas Typhoon super Haiyan mendera bandar Tacloban, tengah Filipina November 10, 2013. Salah satu ribut yang paling kuat pernah dicatatkan membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang di tengah Filipina, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Ahad, dengan ombak besar menyapu dari keseluruhan kampung pantai dan menghancurkan kota utama di rantau ini. Super taufan Haiyan memusnahkan kira-kira 70 hingga 80% peratus daripada kawasan di jalan kerana ia mengoyakkan melalui wilayah Leyte pada Jumaat, kata Ketua Polis penguasa Elmer Soria. Sebagai pekerja penyelamat bergelut untuk mencapai kampung yang dilanda di sepanjang pantai, di mana kematian adalah seperti belum diketahui, mangsa ‘foraged’ untuk makanan sebagai bekalan berkurangan atau mencari kehilangan orang tersayang. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY ENVIRONMENT – think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Keranda kosong berbaring di atas jalan berhampiran rumah yang rosak selepas Typhoon super Haiyan mendera bandar Tacloban, tengah Filipina November 10, 2013. Salah satu ribut yang paling kuat pernah dicatatkan membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang di tengah Filipina, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Ahad, dengan ombak besar menyapu dari keseluruhan kampung pantai dan menghancurkan kota utama di rantau ini. Super taufan Haiyan memusnahkan kira-kira 70 hingga 80% peratus daripada kawasan di jalan kerana ia mengoyakkan melalui wilayah Leyte pada Jumaat, kata Ketua Polis penguasa Elmer Soria. Sebagai pekerja penyelamat bergelut untuk mencapai melanda kampung di sepanjang pantai, di mana kematian adalah seperti belum diketahui, mangsa foraged untuk makanan sebagai bekalan berkurangan atau mencari kehilangan orang tersayang. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Penduduk berjalan di atas jalan yang dipenuhi sampah selepas Typhoon Super Haiyan didera Tacloban bandar di tengah Filipina November 10, 2013. Haiyan, salah satu daripada ribut yang paling kuat pernah dicatatkan, membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang di tengah Filipina wilayah Leyte, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Ahad, dengan bandar-bandar pantai dan ibu kota serantau dilanda ombak besar. Taufan Super Haiyan memusnahkan kira-kira 70 hingga 80% peratus daripada kawasan di jalan kerana ia mengoyakkan melalui wilayah pada hari Jumaat, kata Ketua penguasa Elmer Soria, pengarah polis serantau. REUTERS, Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Seorang budak lelaki yang cedera oleh serpihan yang terbang kerana Typhoon Super Haiyan tinggal di runtuhan rumah keluarganya di bandar Tacloban November 10, 2013. Haiya, salah satu daripada ribut yang paling kuat pernah dicatatkan membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang di tengah Filipina wilayah Leyte, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Ahad, dengan bandar-bandar pantai dan ibu kota serantau dilanda ombak besar. Taufan Super Haiyan memusnahkan kira-kira 70 hingga 80% peratus daripada kawasan di jalan kerana ia mengoyakkan melalui wilayah pada hari Jumaat, kata Ketua penguasa Elmer Soria, pengarah polis serantau. REUTERS/Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Orang yang berdiri di kalangan serpihan dan runtuhan rumah yang musnah selepas Typhoon Super Haiyan yang mendera bandar Tacloban di tengah Filipina November 10, 2013. Haiyan, salah satu daripada ribut yang paling kuat pernah dicatatkan membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang di tengah Filipina wilayah Leyte, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Ahad, dengan bandar-bandar pantai dan ibu kota serantau dilanda ombak besar. Taufan Super Haiyan memusnahkan kira-kira 70 hingga 80% peratus daripada kawasan di jalan ianya mengoyakkan melalui wilayah pada hari Jumaat, kata Ketua penguasa Elmer Soria, pengarah polis serantau. REUTERS/Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Mangsa bencana berjalan di atas jalan raya di tengah-tengah hujan lebat selepas Taufan Haiyan yang mendera bandar Tacloban di tengah Filipina November 10, 2013. Salah satu ribut yang paling kuat yang pernah direkodkan telah membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang di tengah Filipina wilayah Leyte, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Ahad, dengan bandar-bandar pantai dan ibu kota serantau dilanda ombak besar. Typhoon Haiyan memusnahkan kira-kira 70 hingga 80% peratus daripada kawasan di jalan ianya mengoyakkan melalui wilayah itu, kata Ketua penguasa Elmer Soria, pengarah polis serantau. Ia bukan sahaja membawa tiupan angin kira-kira 275 kilometer sejam (170 mph), ia juga disebabkan lonjakan ribut dan disebat sehingga gelombang 5 hingga 6 meter. REUTERS/Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRON-MENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Seorang lelaki berdiri di atas serpihan sebagai penduduk menyelamatkan barang-barang dari runtuhan rumah-rumah mereka selepas Typhoon Haiyan yang mendera Tacloban bandar di tengah Filipina November 10, 2013. Salah satu ribut yang paling kuat yang pernah direkodkan yang telah membunuh sekurang-kurangnya 10,000 orang di tengah wilayah Leyte Filipina, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Ahad, dengan bandar-bandar pantai dan ibu kota serantau dilanda ombak besar. Typhoon Haiyan memusnahkan kira-kira 70 hingga 80 % peratus daripada kawasan di jalan kerana ia mengoyakkan melalui wilayah itu, kata Ketua penguasa Elmer Soria, pengarah polis serantau. Ia bukan sahaja membawa tiupan angin kira-kira 275 kilometer sejam (170 mph), ia juga disebabkan lonjakan ribut dan disebat sehingga gelombang 5 hingga 6 meter (ela). REUTERS/Erik De Castro (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Pandangan udara menunjukkan rumah yang rosak pada masyarakat pantai, selepas Typhoon Haiyan melanda Iloilo Province, tengah Filipina November 9, 2013. Salah satu taufan kuat yang pernah membuat pendaratan melanda tengah Filipina, membunuh lebih daripada 1,000 orang dalam satu bandar sahaja dan 200 di wilayah lain, Palang Merah dianggarkan pada hari Sabtu, sebagai laporan mangsa yang tinggi mula muncul. REUTERS/Raul Banias (PHILIPPINES - ENVIRONMENT DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Pandangan udara menunjukkan rumah rosak selepas Typhoon Haiyan melanda Iloilo Province, tengah Filipina November 9, 2013. Salah satu taufan kuat yang pernah membuat pendaratan melanda tengah Filipina, membunuh lebih daripada 1,000 orang dalam satu bandar sahaja dan 200 di wilayah lain, Palang Merah dianggarkan pada hari Sabtu, sebagai laporan mangsa yang tinggi mula muncul. REUTERS/Raul Banias (PHILIP-PINES - TPX IMAGES OF THE DAY ENVIRONMENT DISASTER– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Penduduk2 berjalan lalui yang trak menyelar atas pokok selepas Typhoon super Haiyan yan mendera bandar Tacloban, tengah Filipina 9 November, 2013. Typhoon Haiyan, taufan yang terkuat di DUNIA pada tahun ini dan mungkin yang paling kuat pernah melanda tanah yang mendera tengah Filipina pada hari Jumaat, memaksa berjuta-juta orang melarikan diri ke tempat yang lebih selamat, memotong talian kuasa dan selain meniup rumah. Haiyan, kategori-5 super taufan, bawa ke bawah pada hujung utara Kuala Cebu Province, destinasi pelancongan yang popular dengan bandar yang ke-2 terbesar di negara ini, selepas celaan pulau-pulau Leyte dan Samar dengan 275 kph (170 mph) tiupan angin 5 -6 meter dan (15-19 kaki) gelombang. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Helikopter berlegar di kawasan yang rosak selepas Typhoon super Haiyan yang didera bandar Tacloban, tengah Filipina, November 9, 2013. Mungkin taufan yang terkuat yang pernah melanda tanah memus-nahkan bandar Filipina tengah Tacloban, membunuh sekurang-kurangnya 100 orang, menjadikan rumah ke runtuhan dan meratakan lapangan terbang di lonjakan air banjir dan angin yang tinggi, kata para pegawai pada Sabtu. Angka kematian dan kerosakan dari Typhoon Haiyan pada hari Jumaat dijangka meningkat dengan mendadak kerana pekerja penyelamat dan tentera sampai ke kawasan terputus oleh ribut besar-besaran, yang bergerak pantas yang lemah kepada satu kategori 4 pada hari Sabtu. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Mangsa2 memegang patung Isa anak maryam (a.s), yang beliau hanya dapat menyimpan kepunyaan, selepas Typhoon super Haiyan yang mendera bandar Tacloban, tengah Filipina November 9, 2013. Typhoon Haiyan, taufan yang terkuat di DUNIA pada tahun ini dan mungkin yang paling kuat pernah melanda tanah mendera tengah Filipina pada hari Jumaat, memaksa berjuta-juta orang melarikan diri ke tempat lebih selamat, memotong talian kuasa dan selain meniup rumah. Haiyan, kategori-5 super taufan, bawa ke bawah pada hujung utara Cebu Province, destinasi pelancongan yang popular dengan bandar yang ke-2 terbesar di negara ini, selepas celaan pulau-pulau Leyte dan Samar dengan 275 kph (170 mph) tiupan angin 5-6 meter dan (15-19 kaki) gelombang. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - DISASTER ENVIRONMENT RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Mangsa-mangsa berjalan lalui pokok kelapa tumbang selepas Typhoon super Haiyan mendera bandar Tacloban, tengah Filipina November 9, 2013. Typhoon Haiyan, taufan yang terkuat di DUNIA pada tahun ini dan mungkin yang paling kuat yang pernah melanda mendera tengah Filipina pada hari Jumaat, memaksa berjuta-juta orang melarikan diri ke tempat yang lebih selamat, memotong talian kuasa dan selain meniup rumah. Haiyan, kategori-5 taufan super, membawa ke bawah pada hujung utara Cebu Province, destinasi pelancongan yang popular dengan bandar yang ke-2 terbesar di negara ini, selepas mendera pulau-pulau Leyte dan Samar dengan 275 kph (170 mph) tiupan  angin kencang dan 5 -6 meter dan (15-19 kaki) gelombang. REUTERS, Romeo Ranoco (PHILIP-PINES - DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

TOP NEWS Photos: Mangsa-mangsa yang kehilangan rumah mereka menggunakan bas awam Jeepney sebagai tempat perlindungan selepas Typhoon super Haiyan mendera bandar Tacloban, tengah Filipina November 9, 2013. Typhoon Haiyan, taufan yang terkuat di DUNIA pada tahun ini dan mungkin yang paling kuat pernah melanda tanah yang memdera tengah Filipina pada hari Jumaat, memaksa berjuta-juta orang melarikan diri ke tempat yang lebih selamat, memotong talian kuasa dan selain meniup rumah. Haiyan, kategori-5 taufan super, yang membawa ke bawah pada hujung utara Cebu Province, destinasi pelancongan yang popular dengan bandar yang ke-2 terbesar di negara ini, selepas celaan pulau-pulau Leyte dan Samar dengan 275 kph (170 mph) tiupan angin dan 5 -6 meter dan (15-19 kaki) gelombang REUTERS, Romeo Ranoco (PHILIPPINES - DISASTER TRANSPORT -TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLDCommunity)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...