Sunday, 1 December 2013

PERHIMPUNAN ISLAM Mesir AkhirZAMAN untuk BANTAHAN Menentang UNDANG-UNDANG . . .

Seorang lelaki berdiri di tengah-tengah asap dari gas pemedih mata yang ditembak oleh polis rusuhan Mesir di Kaherah, Mesir, Jumaat, 29 November, 2013, untuk menyuraikan beratus-ratus penunjuk perasaan Islam melanggar undang-undang baru yang bantahan telah menarik kritikan yang meluas daripada masyarakat antarabangsa dan penyokong demokrasi.  (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Alifhafisin - CAIRO (AP) pasukan keselamatan Mesir menembak gas pemedih mata dan air meriam pada hari Jumaat memecah demonstrasi anti-kerajaan oleh Islam melanggar undang-undang baru yang zalim menyekat protes.

Pihak berkuasa sedang mencari untuk meletakkan pergolakan oleh kedua-dua Islam dan aktivis sekular sebagai pemasangan yang dilantik oleh kerajaan cuba untuk menyelesaikan draf akhir pada perlembagaan yang dipinda dengan awal minggu depan. Draf ini telah menimbulkan kritikan daripada penyokong demokrasi untuk meningkatkan kuasa tentera dan presiden.

Sejak rampasan kuasa tentera yang disokong oleh penduduk Islam Presiden Mohammed Morsi yang digulingkan pada bulan Julai, penyokongnya telah menganjurkan protes hampir setiap hari memanggil semula beliau. Perhimpunan sering turun ke pertempuran jalanan dengan pasukan keselamatan atau orang awam.

Untuk membatalkan perhimpunan pro- Morsi, yang berterusan walaupun tindakan keras keselamatan berat, kerajaan yang disokong tentera yang dikeluarkan undang-undang hari Ahad mengharamkan protes tanpa permit polis. Pada hari Khamis, seorang pelajar terbunuh apabila polis meletakkan perarakan oleh gerakan Islam daripada Universiti Kaherah.

Sebaliknya, undang-undang itu telah mencetuskan protes baru oleh aktivis sekular Mesir, yang telah sebahagian besarnya disenyapkan sejak penyingkiran Morsi. Mereka menuduh kerajaan memberi mengekang bebas untuk penyalahgunaan polis dan kuasa ketenteraan yang mereka bertujuan untuk berakhir dengan pemberontakan 2011 yang menggulingkan autocrat lama Hosni Mubarak.

Mereka berkata undang-undang yang bertujuan untuk menutup mulut semua perbezaan pendapat - terutamanya menjelang referendum di seluruh negara pada perlembagaan yang dipinda dijangka pada bulan Januari.

Dalam satu kenyataan, jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat Jen Psaki berkata: “Kami mengulangi kebimbangan kita berkongsi dengan wakil-wakil masyarakat sivil di dalam Mesir bahawa undang-undang adalah demonstrasi terhad dan tidak memenuhi standard antarabangsa Menghadkan kebebasan berhimpun, berpersatuan, dan ungkapan tidak akan bergerak peralihan politik Mesir ke hadapan.”

Minggu lalu, pasukan keselamatan telah tegas memecahkan beberapa protes oleh aktivis sekular di Kaherah. Polis turut menahan seorang aktivis sekular atas, Alaa Abdel-Fattah, pada hari Khamis kerana didakwa menghasut protes melanggar undang-undang. Isterinya, Manal Bahy Eldin, juga seorang aktivis, kata polis memukulnya semasa penangkapan itu.

Pada hari Jumaat, pendakwa mengarahkan Abdel-Fattah ditahan selama 4 hari untuk siasatan, menurut Mohammed Abdel Aziz, seorang ahli pasukan pembelaan yang sah. Satu panel 50-anggota adalah meminda perlembagaan era Morsi digubal terutamanya oleh Islam dan lulus pada bulan Disember.

Selepas bulan sesi, sebahagian besarnya ditahan di rumah, panel itu dijadual mengundi draf akhir Sabtu - tetapi seorang ahli, liberal politik Mohammed Aboul - Ghar berkata ia mungkin tertunda sehingga Ahad sebagai artikel kontroversi akhir yang keluar bekerja.

Panel itu sepatutnya untuk menyelesaikan kerja dengan hari Selasa, di bawah peng-isytiharan yang dikeluarkan oleh Presiden interim Adly Mansour tidak lama lagi selepas 3 Julai rampasan kuasa. Referendum belum selesai lagi boleh menggerakkan tindakan.

Gerakan Islam menolak proses pindaan keseluruhan dan mungkin untuk melancarkan protes terhadapnya. Aktivis sekular, sementara itu, mungkin untuk mengadakan tunjuk perasaan mereka sendiri terhadap piagam yang mereka katakan akan menabalkan kuasa tentera dalam politik.

Satu pindaan memerlukan kelulusan tentera pilihan presiden untuk menteri pertahanan. Langkah yang berkesan membolehkan tentera untuk memilih pemimpin sendiri, membe-rikan kebebasan yang besar dari, presiden awam yang dipilih.

Satu lagi artikel, dipelihara dari perlembagaan era Morsi, membolehkan orang awam untuk dibicarakan di mahkamah tentera dalam kes-kes yang berkaitan dengan keganasan ke arah kemudahan tentera atau kakitangan. Aboul - Ghar berkata panel itu telah berse-tuju untuk mengeluarkan artikel kontroversi dimasukkan ke dalam perlembagaan 2012 yang pengkritik dikhuatiri akan membenarkan pelaksanaan yang lebih ketat undang-undang Syariah di Mesir.

Artikel ini memberi definisi yang lebih kukuh kepada istilah “prinsip-prinsip undang-undang Islam”, di mana Perkara 2 dokumen itu berkata undang-undang mestilah berdasarkan. Perkara 2, yang telah dalam perlembagaan sejak tahun 1970-an, akan kekal di tempatnya.

Penyokong Islamis daripada Morsi diadakan perhimpunan terbaru mereka di seluruh negara dan di beberapa bahagian di Kaherah, kebanyakan mereka penomboran dalam beratus-ratus. Sepuluh orang cedera dalam pertempuran dan 183 yang ditangkap, menu-rut perkhidmatan kecemasan dan Kementerian Dalam Negeri.

Di bandar Kaherah Giza berkembar, polis melepaskan volleys gas pemedih mata untuk menyuraikan penunjuk perasaan, yang membakar tayar, menurut rakaman tempat keja-dian dari Associated Press TV. Penduduk Anti -Islam menyertai pasukan keselamatan yang mengejar penyokong Morsi, melemparkan batu dan botol pada mereka.

Polis melepaskan gas pemedih mata atau air meriam pada perarakan Islam lain di Kaherah, bandar Mediterranean Alexandria dan bandar terusan Suez. Dalam satu banta-han di timur Kaherah, Islam melaungkan, “turun dengan semua pembunuh, turun dengan Abdel- Fattah” merujuk kepada ketua tentera Jeneral Abdel- Fattah el- Sissi, yang menying-kirkan terhadap Morsi .

“Kami tidak mengambil berat tentang undang-undang pun jua bantahan,” kata Ashraf Abdel-Wahhab, yang terlibat dalam protes Kaherah bersama isteri dan 8 kanak-kanak. “Ini bukan kali pertama mereka menyerang perarakan atau membunuh penunjuk perasaan. Ianya hanya perlindungan yang mereka menggunakan.” Aktivis sekular tidak mengadakan perhimpunan Jumaat, bertujuan untuk mengelakkan hubungan dengan gerakan Islam.

Aktivis-aktivis menentang Islam, melihat mereka sebagai sama-sama tidak demokratik kerana kerajaan baru - dan berhati-hati dengan dicemari sebagai pro- Ikhwan ketika petak besar orang ramai masih bersemangat untuk menghancurkan Islam .

"Jumaat ini adalah hari Ikhwan,” Mohammed Adel, ahli utama kumpulan aktivis sekular 6 April, kepada AP. “Walaupun kami mempunyai sebab yang sama, kita tidak akan mem-bantah dengan mereka.” Sementara itu, penduduk Islam di sebuah kampung di wilayah selatan Minya menyerang rumah2 Kristian, membakar 10 buah rumah dan mencederakan 15 orang Kristian, termasuk seorang gadis berusia 15 tahun dibuang dari tingkat 3 sebuah bangunan, menurut Ezzat Ibrahim, seorang aktivis yang memantau hak minoriti .

Ibrahim berkata serangan itu telah dimulakan oleh khabar angin mengenai hubungan cinta antara seorang lelaki Kristian tempatan dan seorang wanita Islam - faktor yang sering boleh mencetuskan pertempuran mazhab.

Polis rusuhan lelaki Mesir bergerak untuk menyuraikan beratus-ratus penunjuk perasaan Islam melanggar undang-undang baru yang bantahan telah menarik kritikan yang meluas daripada masyarakat dan demokrasi penyokong antarabangsa di Kaherah, Mesir, Jumaat November 29, 2013. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Polis Rusuhan Mesir tembak gas pemedih mata di Kaherah, Mesir, Jumaat 29 November, 2013, untuk menyuraikan beratus-ratus penunjuk perasaan Islam melanggar undang-undang baru yang bantahan telah menarik kritikan yang meluas daripada masyarakat dan demokrasi antarabangsa peguam bela. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Polis rusuhan Mesir bergerak untuk menyuraikan bantahan terhadap undang-undang baru yang mengawal selia demonstrasi di Kaherah, Mesir, JUMAAT, 29 NOVEMBER, 2013. Pasukan keselamatan Mesir melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan Jumaat beratus-ratus penunjuk perasaan Islam melanggar undang-undang baru yang bantahan telah menarik kritikan yang meluas daripada masyarakat dan demokrasi antarabangsa peguam bela. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Rusuhan Mesir api polis gas pemedih mata untuk menyuraikan penunjuk perasaan Islam di luar Qobba Palace melanggar undang-undang baru yang bantahan telah menarik kritikan yang meluas daripada masyarakat antarabangsa dan penyokong demokrasi di Kaherah, Mesir, JUMAAT, 29 November, 2013. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Rakan-rakan daripada Mohammed Reda, 19, seorang pelajar Mesir yang terbunuh Khamis semasa pertempuran dengan pasukan keselamatan berhampiran Universiti Kaherah, memuji-muji slogan semasa pengebumian di luar Al-Sayyida Nafisa masjid berikut solat Jumaat di Kaherah, Mesir, Jumaat, 29 November, 2013. Pasukan keselamatan Mesir menggunakan gas pemedih mata dan air meriam Khamis untuk menyuraikan pelajar dan penyokong Presiden Islam yang digulingkan di negara ini kerana mereka bangkit di luar sebuah universiti Kaherah, mencetuskan pertempuran yang membunuh satu orang. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Saudara-mara dan rakan-rakan daripada Mohammed Reda, 19, seorang pelajar Mesir yang terbunuh Khamis semasa pertempuran dengan pasukan keselamatan berhampiran Universiti Kaherah, memuji-muji slogan kerana mereka membawa keranda berikut solat Jumaat di Kaherah, Mesir, Jumaat, 29 November, 2013. Pasukan keselamatan Mesir menggunakan gas pemedih mata dan air meriam Khamis untuk menyuraikan pelajar dan penyokong Presiden Islam yang digulingkan di negara ini kerana mereka bangkit di luar sebuah universiti Kaherah, mencetuskan pertempuran yang membunuh satu orang. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

Penyokong Mesir Presiden Mohammed Morsi yang digulingkan mengadakan perhimpunan terhadap undang-undang baru protes mengawal selia di Kaherah, Mesir, Jumaat November 29, 2013. Beratus-ratus penunjuk perasaan Islam mengambil jalan-raya pada hari Jumaat di bandar-bandar di seluruh Mesir, hari selepas undang-undang yang dipertikaikan bantahan telah diterima dan polis apabila bertentangan berpecah perhimpunan yang tidak dibenarkan. (Photo AP - think IN pictures @1WORLD Community)

The End TIMES Egypt Islamists rally to defy protest law

CAIRO (AP)  Egyptian security forces firing tear gas and water cannons on Friday broke up anti-government demonstrations by Islamists defying a draconian new law restricting protests.

Authorities are seeking to put down unrest by both Islamists and secular activists as a government-appointed assembly tries to finish a final draft on an amended constitution by early next week. The draft has raised criticism from democracy advocates for increasing powers of the military and president.

Since a popularly backed military coup ousted Islamist President Mohammed Morsi in July, his supporters have been staging near-daily protests calling for his reinstatement. The rallies have often descended into street clashes with security forces or civilians.

To quash pro-Morsi rallies, which have persisted despite a heavy security crackdown, the military-backed government issued the law Sunday banning protests without a police permit. On Thursday, a student was killed when police put down a march by Islamists from Cairo University.

Instead, the law has sparked new protests by Egypt's secular activists, who had been largely muted since the ouster of Morsi. They accuse the government of giving free rein to police abuses and military power that they had aimed to end with the 2011 uprising that toppled longtime autocrat Hosni Mubarak.

They say the law aims to silence all dissent - particularly ahead of a nationwide referendum on the amended constitution expected in January. In a statement, U.S. State Department spokesperson Jen Psaki said: "We reiterate the concerns we share with civil society representatives inside Egypt that the demonstrations law is restrictive and does not meet international standards. Limiting freedom of assembly, association, and expression will not move Egypt's political transition forward."

The past week, security forces have forcefully broken up several protests by secular activists in Cairo. Police also arrested one of the top secular activists, Alaa Abdel-Fattah, on Thursday for allegedly inciting protests in violation of the law. His wife, Manal Bahy Eldin, also an activist, said police beat her during the arrest.

On Friday, prosecutors ordered Abdel-Fattah detained for four days for investigation, according to Mohammed Abdel Aziz, a member of his legal defense team. A 50-member panel is amending the Morsi-era constitution drafted mainly by Islamists and passed in December.

After months of sessions, largely held behind closed doors, the panel is scheduled to vote on a final draft Saturday - but one member, liberal political Mohammed Aboul-Ghar said it may be delayed until Sunday as final controversial articles are worked out.

The panel is supposed to finish its work by Tuesday, under a declaration issued by interim President Adly Mansour soon after the July 3 coup. The pending referendum could further fuel a backlash. The Islamists reject the entire amendment process and are likely to launch protests against it. Secular activists, meanwhile, are likely to hold their own protests against a charter they say will enshrine military power in politics.

One amendment requires the military's approval of the president's choice for defense minister. The measure effectively allows the military to choose its own leader, giving it considerable independence from the elected, civilian president.

Another article, preserved from the Morsi-era constitution, allows for civilians to be tried in military courts in cases connected to violence toward military facilities or personnel. Aboul-Ghar said the panel had agreed to remove a controversial article inserted into the 2012 constitution that critics feared would allow a stricter implementation of Shariah law in Egypt.

The article gave a stronger definition to the term "principles of Islamic law," on which Article 2 of the document says legislation must be based. Article 2, which has been in the constitution since the 1970s, will remain in place.

Islamist supporters of Morsi held their latest rallies around the country and in multiple parts of Cairo, most of them numbering in the hundreds. Ten people were wounded in clashes and 183 arrested, according to emergency services and the Interior Ministry.

In Cairo's twin city of Giza, police fired volleys of tear gas to disperse protesters, who burned tires, according to footage of the scene from Associated Press TV. Anti-Islamist residents joined security forces in chasing the Morsi supporters, hurling stones and bottles at them.

Police fired tear gas or water cannons on other Islamist marches in Cairo, the Mediterranean city of Alexandria and the canal city of Suez. In one protest in eastern Cairo, Islamists chanted, "Down with all killers, down with Abdel-Fattah" referring to army chief Gen. Abdel-Fattah el-Sissi, who ousted against Morsi.

"We don't care about the protest law whatsoever," said Ashraf Abdel-Wahhab, who was participating in a Cairo protest with his wife and eight children. "This is not the first time they attack marches or kill protesters. It's just a cover that they're using."

Secular activists did not hold rallies Friday, aiming to avoid association with the Islamists. The activists oppose the Islamists, seeing them as equally undemocratic as the new government - and are wary of being tainted as pro-Brotherhood at a time when a large swath of the public remains eager to crush Islamists.

"Friday is the Brotherhood's day," Mohammed Adel, a leading member of the secular activist group April 6, told the AP. "Even if we had the same cause, we will not protest with them." Meanwhile, Muslim residents of a village in southern Minya province attacked Christian homes, burning 10 houses and wounding 15 Christians, including a 15 year-old girl thrown from the third floor of a building, according to Ezzat Ibrahim, an activist who monitors minority rights.

Ibrahim said the attack was instigated by rumors of a love affair between a local Christian man and a Muslim woman - a factor that can often spark sectarian clashes.

Amerika Syarikat bimbang dgn PELEBARAN tindakan 
keras di MESIR . . .

Ikhwanul Muslimin dan Presiden Mohamed Morsi yang digulingkan penyokong menyala nyalaan dan menjerit slogan semasa semasa demonstrasi di Kaherah pada 29 November 2013. (AFP Photo/Mahmoud Khaled - think IN pictures @1WORLD Community)

Alifhafisin - Amerika Syarikat telah melahirkan kebimbangan terhadap tindakan keras yang lebih kepada protes yang tidak dibenarkan terhadap undang-undang baru banyak menyekat demonstrasi, polis Mesir menangkap hampir 200 orang pada hari Jumaat.

Menurut pegawai-pegawai Mesir Kementerian Dalam Negeri, sekurang-kurangnya 183 orang telah ditahan di seluruh negara, dengan 106 ditangkap di ibu negara, Kaherah. 8 orang telah cedera.

Demonstrasi Jumaat datang selepas hari perhimpunan menentang dekri kontroversi, kerana kedua-dua Islam dan sekular terus mengabaikan perintah kontroversi yang mengharamkan perhimpunan umum lebih daripada 10 orang.

US Concerned with Widening Crackdown in Egypt . . .

The US has expressed concern over the increased crackdown on unauthorized protests against the new law heavily restricting demonstrations, as Egypt’s police arrested nearly 200 people on Friday.

According to Egyptian Interior Ministry officials, at least 183 people were detained across the country, with 106 arrested in the country’s capital, Cairo. Eight have been people injured.

Friday’s demonstrations come after days of rallies against the controversial decree, as both Islamists and secularists continue to ignore the controversial decree that bans public gathering of more than 10 people.

Penyokong Ikhwanul Muslimin dan Presiden Mesir Mohamed Mursi yang digulingkan melarikan diri dan menjalankan berhampiran tayar terbakar, dari gas pemedih mata yang dilepaskan oleh polis rusuhan dan tentera, semasa pertempuran di El-Talbyia berhampiran dataran Giza, selatan Kaherah, November 29, 2013. (Reuters/Amr Abdallah Dalsh -think IN pictures @1WORLD Community)

Jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat, Jen Psaki, berkata polis menggunakan meriam air untuk menyuraikan “penunjuk perasaan aman”.

“Amerika Syarikat adalah berkenaan dengan kesan kacau baru-baru ini meluluskan undang-undang demonstrasi Mesir,” katanya pada hari Jumaat. “Penunjuk perasaan Aman perlu mempunyai cara untuk menyatakan pandangan mereka.”

Selama bertahun-tahun, tentera Mesir telah menikmati hubungan istimewa dengan Amerika Syarikat yang termasuk tawaran tentera lumayan dan bantuan kewangan dari Washington. Berikutan penyingkiran tentera Presiden yang dipilih secara demokrasi Mohamed Morsi pada bulan Julai, pentadbiran Obama berhenti pendek menyifatkannya sebagai satu rampasan kuasa itu mengekalkan hubungan.

US State Department spokeswoman, Jen Psaki, noted that police used water cannons to disperse the "peaceful protesters”.

"The United States is concerned by the troubling effects of Egypt's recently passed demonstrations law," she said on Friday. "Peaceful demonstrators need to have a means to express their views.”

Over the years, the Egyptian military have enjoyed a special relationship with the US that included lucrative military deals and financial aid from Washington. Following the army’s ouster of democratically-elected President Mohamed Morsi in July, the Obama administration stopped short of describing it as a coup thus preserving the ties.

Penyokong Ikhwanul Muslimin dan Presiden Mesir Mohamed Mursi yang digulingkan menjerit slogan di hadapan polis rusuhan dan tentera dan penyokong mereka, semasa pertempuran di El-Talbyia berhampiran Giza persegi, selatan Kaherah, 29 November, 2013. (Reuters/Amr Abdallah Dalsh - think IN pictures @1WORLD Community)

Di Kaherah, polis bertempur beratus-ratus penunjuk perasaan pro-Morsi dengan gas pemedih mata, manakala beberapa orang saksi yang dinyatakan tembakan pendengaran. Aktivis membalas kepada langkah-langkah polis yang sama di daerah Mohandessin di ibu negara dengan membuang batu-batu dan membakar tayar.

Lebih protes yang dipecah di Alexandria, Suez, Mahallah dan Qena, tetapi beberapa dari mereka tunjuk perasaan tidak akan diketahui.

Tunjuk perasaan segar datang selepas penangkapan seorang blogger terkenal, Alaa Abdel Fattah, yang didakwa menganjurkan demonstrasi haram, pembunuhan dgn Rompakan dan menghasut keganasan.

In Cairo, police fought off hundreds of pro-Morsi protesters with tear gas, while some witnesses described hearing gunshots. Activists responded to similar police measures in the capital's Mohandessin district by throwing stones and burning tires.

More protests were broken up in Alexandria, Suez, Mahallah and Qena, but details of those demonstrations remain unknown. 

The fresh demonstrations came after the arrest of a prominent blogger, Alaa Abdel Fattah, who was charged with organizing an illegal demonstration, thuggery and inciting violence.

Anggota polis rusuhan Mesir api gas pemedih mata ke arah penunjuk perasaan semasa demonstrasi Muslim Ikhwan dan Presiden Mohamed Morsi yang digulingkan pada 29 November 2013 di Kaherah, Mesir. (AFP Photo/Mahmoud Khaled - think IN pictures @1WORLD Community)

Pada hari Rabu, pihak berkuasa Mesir menyerahkan hukuman penjara yang berat untuk sekumpulan 21 penyokong wanita muda bekas Presiden Mohamed Morsi dan mengarahkan penahanan 2 dozen aktivis sekular untuk menyertai demonstrasi pada hari Selasa. Sesetengah aktivis wanita berada di bawah umur.

Ketua PBB Ban Ki -moon menyatakan “Kebimbangan serius” pada hari Rabu kira-kira kesan undang-undang baru Mesir dan mengulangi keraguan menyatakan sebelum ini oleh Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Hak Asasi Manusia “bahawa undang-undang baru yang telah diluluskan boleh membawa kepada pelanggaran serius berhak kepada kebebasan berhimpun secara aman.”

Kerajaan yang disokong tentera mempertahankan tindakannya dengan berhujah bahawa ia hanya mahu memulihkan untuk jalan-raya, bahkan akan sejauh menghubungkan usaha untuk menggagalkan mereka memberikan mereka masalah kepada “perang ke atas keganasan.”

Pihak berkuasa menunjukkan protes berterusan oleh Ikhwanul Muslimin dan penyokong lain Morsi, disingkirkan oleh tentera pada bulan Julai, sebagai alasan untuk undang-undang. Morsi pertama kali pemimpin yang dipilih secara demokrasi dalam sejarah Mesir.

On Wednesday, Egyptian authorities handed out heavy prison sentences to a group of 21 young female supporters of former President Mohamed Morsi and ordered the detention of two dozen secular activists for participating in Tuesday’s demonstrations. Some of the female activists were underage.

UN chief Ban Ki-moon expressed “serious concerns” on Wednesday about the impact of Egypt’s new law and reiterated the misgivings expressed earlier by the United Nations High Commissioner for Human Rights “that the new law that was passed could lead to serious breaches of the right to freedom of peaceful assembly.”

The military-backed government is defending its actions by arguing that it simply wants to restore order to the streets, even going as far as linking efforts to thwart those giving them trouble to a "war on terrorism.”

Authorities point to continuing protests by the Muslim Brotherhood and other supporters of Morsi, ousted by the military in July, as a reason for the law. Morsi was the first democratically-elected leader in Egypt’s history.


TOP NEWS Photos: Satu gelombang penunjuk perasaan anti-kerajaan mengibar bendera dengan gambar aktivis belia Gaber Salah, semasa perhimpunan menentang undang-undang baru menyekat demonstrasi, di hadapan Parlimen Mesir di Kaherah November 27, 2013. Beratus-ratus penunjuk perasaan menentang undang-undang kerajaan baru-baru ini untuk membendung tunjuk perasaan di Mesir turun ke jalan-raya di pusat bandar Kaherah pada hari Rabu. Gaber Salah (dikenali sebagai Jika) telah terbunuh dalam protes ganas semasa pemberontakan. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Penyokong Ikhwanul Muslimin dan Presiden Mesir Mohamed Mursi yang diggulingkan melarikan diri dan menjalankan berhampiran tayar terbakar, dari gas pemedih mata yang dilepaskan oleh polis rusuhan dan tentera, semasa pertempuran di El-Talbyia berhampiran persegi Giza, selatan Kaherah, November 29, 2013. Penyokong Mursi telah mengadakan tunjuk perasaan yang kerap di seluruh Mesir, ramai daripada mereka selepas menunai solat Jumaat, pada 3 Julai di tindak balas kepada protes besar-besaran terhadap pemerintahannya, dan menahan kebanyakan pemimpin-pemimpin tertinggi Ikhwanul Muslimin. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

TOP NEWS Photos: Orang membawa keranda Mohamed Reda, seorang pelajar tahun pertama di fakulti kejuruteraan, semasa perkhidmatan pengebumian beliau di masjid Al Sayyida Nafisa di Kaherah November 29, 2013. Reda terbunuh dalam pertempuran antara penyokong Islam Presiden Mohamed Mursi yang digulingkan dan pasukan keselamatan di Universiti Kaherah pada Khamis, kata sumber perubatan. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY– think IN pictures @1WORLD Community)

KEMARAHAN dan KEGANASAN tumpahan 
ke jalan-raya di MESIR . . .


Alifhafisin - Penunjuk perasaan mengambil jalan-jalan di seluruh Mesir sebagai pihak ber-kuasa mengenakan undang-undang baru. (Anger and violence spill into the streets in Egypt. Demonstrators take to the streets across Egypt as authorities impose restrictive new protest law. Deborah Lutterbeck reports).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...